Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Manisa Organize Sanayi Bölgesi işbirliğinde düzenlenen, MIPHackathon@MCBU, 28-29 Aralık 2019 tarihlerinde MCBÜ Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesi Merkez Kütüphanesinde gerçekleşti.
Türkiye’de bir Organize Sanayi Bölgesi tarafından düzenlenen ilk Hackathon olma özelliğini taşıyan Fikir Yarışmasına ilgi çok büyüktü.
“Takımını Kur, 24 Saat Yarış, Ödülünü Kazan” sloganı ile yola çıkan MIPHackathon@MCBU ‘na çeşitli illerden 4 ‘er kişiden oluşan 49 takım başvurdu.
Takım çalışması halinde, aynı ortamda aynı havayı soluyan Genç yeteneklerin bilgilerini yoğun bir şekilde kullandığı , alan hakimiyetlerini test etme olanağı yakaladıkları ve en önemlisi inovatif fikirlerini hayata geçirme imkanı buldukları MIPHackathon@MCBU , etkinliği ile ilgili olarak Jüri ön elemelerini yaparak, yarışacak 20 takımı 25 Aralık tarihinde belirledi ve web sitesinde (https://miphackathon.mcbu.edu.tr) yayınlandı.
28 Aralık 2019 tarihinde saat 10:00’da başlayan Ana Hackathon etkinliği, 24 saat kesintisiz devam etti ve 29 Aralık 2019 saat 10:00’da sona erdi.
Her takımın sonuçlarını jüriye ve diğer katılımcılara sunduğu oturum sonrasında Yarışmanın birincisine 15 bin TL, ikincisine 10 bin TL, üçüncüsüne 5 bin TL ve dördüncüsüne 3 bin TL ödül verildi.
MANİSA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ YİNE BİR İLK’E İMZA ATTI
Hackathon etkinliği sonrası konuşan Manisa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sait C.TÜREK “Manisa Celal Bayar Üniversitemiz ile birlikte düzenlediğimiz Hackathon etkinliği Türkiye’de bir Organize Sanayi Bölgesi tarafından düzenlenen ilk Hackathon etkinliği olma özelliğini taşıyor. Bizler Manisa OSB olarak geleceğimizi emanet edeceğimiz yeni nesillerimize ve onların inovatif fikirlerine çok değer veriyoruz. Biliyoruz ki Onlar ülkemizi öncü kılacak bir çok projeye imza atacak. Bize düşen genç yeteneklerimizin proje üretebilecekleri böyle platformları yaratmak.
Ülkemizin 2023 hedefleri için çalışırken sanayinin ve teknolojinin gelişimi konusunda en büyük sermayemiz, genç insan kaynağımız. Bu sebeple, gençlerimizin ihtiyaçlarımıza göre yetiştirilmesi konusunda yoğun çaba gösteren Üniversitemize destek vermek, mevcut yetenekleri motive etmek ve özellikle analitik düşünme kabiliyetlerini ve takım çalışmasına yatkınlıklarını artırmak istiyoruz. Bu sebeple ilki bu yılın son günlerine denk gelen bu etkinliklerimiz önümüzdeki dönem de devam edecek “ dedi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet ATAÇ “Manisa Organize Sanayi Bölgesi işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz bu Hackathon etkinliği gençlerimiz arasında büyük ilgi gördü, bizim için de Türkiye’de bir ilk olması sebebiyle gurur kaynağı oldu.
Bu tür etkinlikler ile gençlerimizin öğrendiklerini, hayal ettiklerini, projelerle hayata geçirmelerinde öncü olmak, becerilerini geliştirme ve sergilemelerine imkan tanımak ve geleceğin Türkiye’sinin inşasına katkı sağlamak, öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır.
İlkini gerçekleştirdiğimiz Hackathon, tüm Ege Bölgesi’nde ses getirdi ve önümüzdeki dönemlerde de Manisa Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte gençlerimize bu amaçlar doğrultusunda yeni ufuklar açacak etkinliklere imza atacağız.” dedi.
HACKATHON NEDİR?
Hackathon (ayrıca hack günü, hackfest ya da codefest olarak da bilinir) bilgisayar programcıları, grafik tasarımcıları, arayüz tasarımcıları ve proje yöneticileri de dahil olmak üzere katılanların yoğun bir şekilde yazılım projelerinin geliştirilmesi amacıyla diğer takımlar ile rekabet içerisinde bulunduğu bir kod yarışması etkinliğidir.
Dereceye giren Takımların İsimleri ve Üniversiteleri
Birinciliği kazanan, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Ege Üniversitesi öğrencilerinden oluşan “Gengoo”, Takımı
ikinci kazanan, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği öğrencilerinden oluşan “Hızlı ve Buglı” Takımı.
Üçüncülüğü kazanan, Anadolu Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi ve İstanbul Rumeli Üniversitesi öğrencilerinden oluşan “Hypersoft” Takımı.
Dördüncülüğü kazanan ise, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinden oluşan “Pitpit” Takımı oldu.